Ontbijt overslaan stimuleert vetverbranding

Gezondsheidswetenschappers van twee Britse universiteiten in Bath en Birmingham hebben deze maand een nieuwe studie gepubliceerd in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Hierin tonen zij aan dat een workout voor het ontbijt een aantal gezondheidsvoordelen heeft, waaronder een aanzienlijke grotere vertverbranding en een betere controle van de bloedsuikerspiegel.

Verandering leefstijl

De studie duurde zes weken. In deze periode bestudeerden de onderzoekers tientallen mannen met overgewicht of obesitas. Een groep mannen sportte voor het ontbijt, een tweede sportte erna en een derde groep veranderde niets aan zijn leefstijl. Degenen die voor het ontbijt een workout deden, verbrandden twee keer zoveel vet als degenen die daarna actief werden.

Geen gewichtsverlies

De onderzoekers bouwden deels voort op het groeiende bewijs dat de timing van de maaltijden positief kan uitwerken op de effectiviteit van de sportactiviteiten. Het trainen vóór het ontbijt gedurende zes weken resulteerde weliswaar niet in gewichtsverlies, maar het bleek wel een positief effect te hebben op de gezondheid van de deelnemers. Hun bloedsuikerspiegel bleeft beter onder controle en het risico op aandoeningen zoals hart-en vaatziekten en diabetes kan daardoor verminderen.

Volgende stap: vrouwen

De studie is alleen onder mannen uitgevoerd, zodat de deelnemers een homogene groep mensen vormden. De onderzoekers willen nu de langetermijneffecten verkennen en kijken of ook vrouwen op dezelfde manier van lichaamsbeweging kunnen profiteren als mannen wanneer zij hun workout beter timen.

J Clin Endocrinol Metab. 2019 Oct 19