Onthult een urinetest uw biologische leeftijd?

Hoe oud bent u eigenlijk? Waarschijnlijk zegt u nu het aantal jaren die verstreken zijn sinds uw geboorte. Echter is dit uw chronologische leeftijd. Maar wat is eigenlijk uw biologische leeftijd?

De chronologische leeftijd komt vaak niet overeen met de biologische leeftijd. De biologische leeftijd is de leeftijd die je met het oog op de veroudering van je lichaam heeft. Deze leeftijd wordt beïnvloed door onder andere leefstijl, omgeving en genen.

Vrije radicalen

Het vaststellen van de biologische leeftijd is nog niet zo eenvoudig. Toch zijn veel mensen benieuwd naar deze leeftijd. Er wordt dan ook veel onderzoek gedaan omtrent dit onderwerp. Nieuw onderzoek laat zien dat in urine een stofje zit dat de biologische leeftijd verraadt. Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat veroudering mede wordt veroorzaakt door bijproducten die tijdens de normale stofwisseling ontstaan. Deze bijproducten worden ook wel vrije radicalen genoemd. Vrije radicalen kunnen het DNA en RNA beschadigen, dit wordt ook wel oxidatieve schade genoemd. Met de leeftijd zullen we meer met oxidatieve schade te maken krijgen. Hierdoor zullen ook de oxidatieve markers toenemen. Een van deze markers is 8-oxo-7,8-dihydroguanosine (8-oxoGsn). 8-oxoGsn ontstaat door oxidatie van een cruciaal molecuul in onze cellen: RNA.

8-oxoGsn

Onderzoek laat zien dat de hoeveelheid 8-oxoGsn in de urine van dieren toeneemt wanneer de leeftijd toeneemt. Er werd onderzocht of dit ook het geval is bij mensen. Bij een studie met 1228 Chinezen tussen de 2 en 90 jaar oud werd de urine onderzocht. Er werd een van leeftijd afhankelijke toename van 8-oxoGsn in de urine van de onderzoekspopulatie die 21 jaar of ouder was ontdekt. 8-oxoGsn wordt om deze reden ook wel gezien als een veelbelovende nieuwe marker voor veroudering. Onderzoekers zeggen dan ook dat 8-oxoGsn in de urine de werkelijke toestand van onze lichamen beter kan reflecteren dan de chronologische leeftijd. Tevens kan het helpen bij het voorspellen van de kans op aan ouderdom gerelateerde ziekten en kan in de toekomst nagegaan worden welke impact anti-verouderingsbehandelingen op de biologische leeftijd hebben.

Bron: Front Aging Neurosci. 2018 Feb 27;10:34.