Ontsteking is bindende factor tussen gewrichtsklachten en hartziekten

Artrose en hartziekten delen een gemeenschappelijke factor – ontsteking. Het is dus niet verrassend dat mensen met gewrichtsontsteking (artritis), als gevolg van artrose (gewrichtsslijtage) ook vaker hartziekten krijgen en daaraan overlijden.

Het risico is niet enorm; onderzoekers schatten dat mensen die bijvoorbeeld al 11 jaar lijden aan artrose in de knie 16 procent meer risico lopen op een cardiovasculaire ziekte dan mensen die deze gewichtsaandoening niet hebben.Met andere woorden, op elke 100.000 mensen die gedurende een dergelijke periode last van gewrichtsontsteking hebben zullen er 40 extra overlijden aan een hartziekte.

Onderzoekers van Universiteit van Lund in Zweden stelden het verband vast na 11 jaar lang 469.000 mensen te hebben gevolgd. In die tijd kregen ongeveer 16.000 van hen artritis en van degenen die overleden gingen de onderzoekers de doodsoorzaak na.Hart- en vaatziekten werden vaker genoemd bij mensen die ook artritis hadden, hoewel het effect niet direct optrad.

De diagnose hartziekte werd meestal pas negen tot elf jaar na het begin van de artritis vastgesteld.Hoewel ontsteking de gemeenschappelijke factor was en de meest waarschijnlijke reden voor het verband, zeggen de onderzoekers er wel bij dat mensen met de gewrichtsaandoening minder goed in staat zijn om actief te blijven en ook dat kan een reden zijn voor het ontstaan van een hartaandoening.

Osteoarthritis Cartilage, 2019; 27: 848–54