Ontstekingsbevorderend dieet slecht voor spierkracht

Het eten van ontstekingsbevorderende voeding vermindert de spierkracht en spiermassa bij ouderen. Een ontstekingsremmende voedingspatroon, zoals het mediterraan dieet, kan de spierkracht juist verbeteren.

Chronische laaggradige ontsteking op latere leeftijd is in verband gebracht de ontwikkeling van sarcopenie, een combinatie van spierzwakte en een verminderde spierfunctie. Voeding kan het ontstaan van laaggradige ontsteking reguleren. Tot nu toe is met name gekeken naar de effecten van ontstekingsremmende voeding op de spiergezondheid. Wetenschappers hebben de redenering nu omgedraaid en gekeken naar de negatieve impact van een ontstekingsbevorderend voedingspatroon op de spieren.

Ontstekingsbevorderende voeding

In totaal werden de gegevens van 809 ouderen tussen de 60-95 jaar bekeken. De lichaamssamenstelling en spierkracht werden gemeten en aan de hand van een voedingsdagboek werd de ontstekingsgraad van de voeding berekend. Het consumeren van geraffineerde suikers, omega 6-vetzuren en verzadigd vet resulteert bijvoorbeeld in een ontstekingsbevorderende uitkomst, en het eten van groente en fruit geeft juist in een ontstekingsremmend resultaat. Een ontstekingsbevorderende uitkomst was geassocieerd met een lage spiermassa en een lage spierfunctie. Het effect is zichtbaar bij zowel mannen als vrouwen, maar lijkt groter te zijn bij vrouwen.

Eerder werd al aangetoond dat ontstekingsbevorderende voeding de kans op een heupfractuur en kwetsbaarheid bij ouderen vergroot. De wetenschappers geven nu aan dat dit mogelijk komt door een verminderde spierkracht. Daarnaast heeft laaggradige ontsteking een negatief effect op de spiergezondheid. Een ontstekingsremmende voeding, zoals het mediterraan dieet, kan helpen om de spieren op latere leeftijd gezond te houden.

Bron: Nutrients 2021, 13(4), 1166