Oolong thee-extract kan borstkanker voorkomen

Grote hoeveelheden oolongthee kan het risico op borstkanker verlagen. Het extract remt bovendien de celgroei bij borstkankercellen.

Dit blijkt uit bevindingen die zijn gepubliceerd in het tijdschrift Anticancer Research. Onderzoekers vergeleken hierbij verschillende concentraties groene, oolong, zwarte en donkere thee-extracten. Oolongthee is een traditionele Chinese theesoort die ergens tussen groene en zwarte thee inligt.

Groene thee

Chunfa Huang, een universitair hoofdonderzoeker op de afdeling interne geneeskunde aan de Saint Louis University in Missouri vond het belangrijk andere theesoorten te bestuderen, omdat veelal alleen groene thee vanwege het kankerbestrijdende effect uitgebreid is bestudeerd.

Bij het oolongthee-extract ontdekten de onderzoekers dat bepaalde verbindingen kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Net als bij groene thee, kan oolongthee DNA-schade en -afbraak voorkomen en een remmende rol spelen in de groei van borstkankercellen. Ook heeft de thee groot potentieel om als chemopreventief middel te dienen tegen borstkanker.

Bron: Anticancer Res. 2018 Nov;38(11):6217-6223.