Darmproblemen gelinkt aan PCOS

Oorzaak autisme mogelijk in de darmen

Autisme zou weleens meer met de darmen te maken kunnen hebben dan met de hersenen, zo suggereert nieuw onderzoek.

De darmen hebben een eigen zenuwstelsel dat mogelijk invloed heeft op – of zelfs de oorzaak is van – autisme, aldus onderzoekers die dezelfde genmutaties ontdekten in de hersenen en darmen van kinderen met autisme.

Eerder onderzoek met het doel het probleem beter te begrijpen richtte zich bijna uitsluitend op de hersenen van mensen die eraan lijden, maar onderzoekers van de Australische RMIT University in Melbourne zeggen dat de darmen net zo belangrijk, zo niet belangrijker zijn.

De onderzoekers begonnen naar de darmen te kijken toen ze beseften dat ongeveer 90 procent van de kinderen met autisme tevens zulke ernstige maagdarmproblemen heeft dat het een ‘significante invloed uitoefent op het dagelijkse leven’, zegt hoofdonderzoeker Elisa Hill-Yardin. De onderzoekers vonden in de darmen van patiënten een genmutatie die de communicatie tussen neuronen in de hersenen beïnvloedt, vooral de manier waarop neuronen ‘bij elkaar blijven’ en nauw contact met elkaar onderhouden.

De mutatie veroorzaakt ook darmproblemen door invloed uit te oefenen op de microbenpopulaties, het aantal neuronen in de dunne darm, de snelheid waarmee voedsel door de darmen wordt vervoerd en de reactie op de cruciale neurotransmitter GABA, waarvan bekend is dat die een rol speelt bij autisme.

De ontdekking opent nieuwe perspectieven voor autismebehandeling. Het lijkt erop dat een focus op neurotransmitters in de darm de sleutel zou kunnen zijn tot herstel van autisme.

Autism Res, 2019 May 22