Op de loopband tegen menstruatiepijnen

Tussen de 60 en 80 procent van alle jonge vrouwen (12 – 24 jaar) heeft last van dysmenorroe ofwel menstruatiepijnen. Soms is deze pijn zo erg dat een vrouw niet naar school of naar haar werk kan, maar meestal houden vrouwen zich op de been met pijnstillers.

Productiviteit

De Radbouduniversiteit in Nijmegen publiceerde onlangs de uitkomsten van een onderzoek naar menstruatiepijnen in relatie tot verminderde arbeidsproductiviteit. 32.748 vrouwen in de leeftijd van 15 tot 45 jaar vulden een online vragenlijst in. De resultaten laten zien dat vrouwen jaarlijks gemiddeld negen dagen minder arbeidsproductief zijn. Volgens de Nijmeegse onderzoekers worden de gevolgen van menstruatiepijnen voor de maatschappij sterk onderschat.

Loopbandoefeningen

Wat nu te doen, los van pijnstillers slikken? Vaak wordt gezegd dat sporten tegen menstruatiepijnen helpt. Daarvoor ontbrak echter tot nu toe afdoende bewijs. Recent Nieuw-Zeelands onderzoek vult deze lacune nu in. De onderzoekers bestudeerden het effect van loopbandoefeningen op de menstruatiepijnen van 70 vrouwen in de leeftijd tussen 18 en 43 jaar. Het ging hierbij om primaire dysmenorroe waarvoor fysiek geen oorzaak te vinden is. Dit in tegenstelling tot secundaire dysmenorroe die een duidelijke oorzaak kent.

Beter functioneren

Na zeven maanden sporten meldden de vrouwen een duidelijke verbetering in hun functioneren en een vermindering van de pijn. De onderzoekers concludeerden dat over het algemeen de oefeningen significante effecten hebben op menstruatiepijnen en de kwaliteit van leven van vrouwen tijdens hun menstruatie aanzienlijk verbeteren.

Contemp Clin Trials. 2019 Jun;81:80-86