Op latere leeftijd zichtverlies door luchtvervuiling

Dat luchtvervuiling gezondheidsproblemen kan veroorzaken is al in meerdere studies onderzocht. Een nieuwe studie uit het Verenigd Koninkrijk laat een verband zien tussen de fijne deeltjes van de vervuiling en maculadegeneratie, een oogaandoening waarbij het zicht afneemt.

De studie, gepubliceerd in British Journal of Ophthalmology, focust op de leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD); de variant waarbij het gezichtsvermogen verslechtert naarmate je ouder wordt. Het is niet de eerste studie naar de effecten van de luchtvervuiling op onze ogen. In 2019 bleek al dat de oogziekte glaucoom – een beschadiging aan de oogzenuw – vaker werd geconstateerd als gevolg van luchtvervuiling.

De onderzoekers verzamelden gegevens van bijna 116.000 mensen ingeschreven bij de Britse Biobank; een langlopend onderzoek dat sinds 2006 ongeveer 500.000 vrijwilligers, in de leeftijd van 40 tot 69 jaar, volgt in de ontwikkeling van ziekten. Ook schatten zij de jaarlijkse luchtverontreiningsniveaus rond de huizen van de deelnemers met behulp van openbare datasets. Aan de groep mensen de taak om te melden of zij de diagnose LMD hadden ontvangen van de dokter. Een groep van 52.062 mensen lieten ook hun gezichtsvermogen en dikte van het netvlies meten als indicator voor veranderingen in het oog.

Het onderzoek toont aan dat mensen die werden blootgesteld aan een hoger niveau van luchtvervuiling meer zelfgerapporteerde LMD meldden. Maar slechts een klein deel van die groep kreeg gedurende de studie de officiële diagnose LMD.

De onderzoekers suggereren dat luchtvervuiling het oog via een omweg kan aantasten door ontsteking en oxidatieve stress; beschadiging aan gezonde weefsels en cellen in ons lichaam. Maar er is meer onderzoek nodig om dat verband te onderzoeken.

In Nederland lijdt naar schatting ongeveer 14 procent van de mensen tussen 55 en 64 jaar aan een vorm van LMD. Dit loopt in de groep 65- tot 75-jarigen op tot bijna 20 procent en in de groep van 75-plussers tot 37 procent.

Bron: British Journal of Ophthalmology Published Online First: 25 January 2021