Op vakantie gaan? Thuisblijven is ook heel gezond!

We kijken vaak uit naar de vakantie. Het boeken van een mooie bestemming lijkt een must om ultiem te genieten en weer helemaal uitgerust op werk te verschijnen. Toch is dit plaatje vaak mooier dan de werkelijkheid.

We klagen over vakantiestress en komen absoluut niet minder gestrest onze vrije tijd door. Maar hoe komen we onze vakantie dan wel stressvrij door? Uit onderzoek blijkt dat het niet veel uitmaakt of we daadwerkelijk erop uitgaan of thuisblijven.

Verplichtingen

Stressvrij de vakantie doorkomen, hangt nauw samen met hoe we onze vrije tijd doorbrengen. Of dat nu op een tropisch eiland is of gewoon thuis. Een gezonde manier van vakantie vieren draait om de vrijheid die we ervaren. Kunnen we doen wat we zelf willen? En hebben we geen verplichtingen? Dan is de kans groot dat we geen vakantiestress ervaren en echt kunnen bijkomen van werk.

Thuisblijven

Het is voor onze gezondheid belangrijk om echt vrij te nemen van werk. Een paar vrije avonden thuis na een lange werkdag geeft geen voldoening. We voelen dan namelijk nog te weinig afstand van alle verplichtingen die de volgende dag op ons staan te wachten.
Ook langer slapen, meer lichamelijke en sociale activiteiten ondernemen en minder dingen ‘moeten’, is tijdens vakantie bevorderlijk voor ons welzijn.

Bron: Journal of Sustainable Tourism (2017) vol. 25, 4, 573-588