Opioïde miljardair profiteert van verslavingsepidemie

Een miljardair profiteert van de ontstane Oxycontin crisis. Het gaat om een voormalig bestuursvoorzitter van het farmaceutische bedrijf Purdue Pharma. Eerder dit jaar kreeg hij patent voor een middel om van verslavende opioïden ofwel pijnstillers te kunnen afkicken.

Het is de Amerikaanse miljardair Richard Sackler, familie van de eigenaren van Purdue Pharma, die een nieuw medicijn gaat ontwikkelen waardoor verslaafden van de pijnstillende medicatie kunnen afkomen, schrijft The Financial Times.

Het middel is een nieuwe vorm van buprenorfine, een mild opiaat dat vaak wordt gegeven als vervangend middel bij behandelen van verslaving aan heroïne of opioïde pijnstillers zoals OxyContin. De nieuwe formule van het medicijn wordt gezien als een beter alternatief voor opioïdesubstituten als methadon.

Verslavend

Purdue Pharma verdiende eerder miljoenen door de verkoop van de verslavende pijnstiller Oxycontin. Het bedrijf zou daarbij de verslavende werking van het middel hebben afgezwakt. Vooral bij gezonde mensen die verslavingsgevoelig zijn, kan het middel leiden tot psychologische en fysieke afhankelijkheid. Dagelijks overlijden er mensen door een overdosis. Ook in Nederland is een enorme toename in het gebruik.

Het patent van Sackler, dat in januari werd toegekend door het Amerikaanse Patent and Trademark Office, erkent de dreiging van de opioïdecrisis, die in 2016 meer dan 42.000 levens kostte. De organisatie doet echter geen melding van de meer dan duizend rechtszaken als gevolg van zogenoemde opioïde-epidemie.

Bron: The Financial Times