Orthopedische schoenen minder goed dan gedacht

Nieuw onderzoek heeft tot de verrassende uitkomst geleid dat een dikke laag eelt mogelijk beter is voor de gezondheid van uw voeten dan orthopedische schoenen.

Sommige mensen vinden het heerlijk om af en toe op blote voeten in de natuur te wandelen. Een enkeling loopt zelfs altijd barrevoets.
Onlangs stelde een onderzoeksteam van de Harvarduniversiteit in Cambridge zich de vraag of een dikke laag eelt het gevoel in de voeten vermindert en hoe eelt het dragen van verschillende soorten schoenen beïnvloedt. Het uitgangspunt van het team was dat, los van een eventuele eeltlaag, prikkels min of meer ongehinderd in de diepere huidlagen moeten kunnen doordringen om tijdens het lopen in balans te kunnen blijven en veilig te bewegen.

Eelt versus schoeisel

Het team testte deze hypothese met de hulp van twee groepen deelnemers: 22 volwassenen uit de VS en 81 volwassenen uit Kenia. In beide groepen zaten mensen die af en toe op blote voeten liepen. Het eelt op de voeten van deze deelnemers was dikker. Dit had echter geen effect op de gevoeligheid van de voeten. Het dragen van schoenen wel. Juist schoenen met luchtvering bleken de gevoeligheid van de zenuwen in de voet te verminderen. Ook veranderde de luchtvering de verdeling van de krachten in de voet bij contact met de grond. Hierdoor ontstond meer druk op de gewrichten.

Bescherming

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat nog steeds niet goed duidelijk is wat het effect is van orthopedische schoenen op het menselijk skelet en de houding. Het dragen van schoenen met een dun of geen voetbed komt in elk geval dicht bij de beleving van natuurlijk eelt. Daarom is dit volgens het team wellicht beter dan een orthopedisch paar schoenen. Maar dat vraagt om verder onderzoek.

Bron: Nature. 2019 Jun; 571 (261–264)