26-05-2022

Kan osteopathie helpen bij hoofdpijn en migraine?

Osteopathie draait om fysieke manipulatie van de botten, spieren en weefsels. Tijdens een osteopathische behandeling gebruikt de osteopaat zijn handen om gezondheidsproblemen te detecteren en te behandelen. Deze behandeling wordt vaak gebruikt voor rugpijn en andere musculoskeletale aandoeningen.

Een recente systematische review van vijf van eerdere onderzoeken suggereert dat personen met musculoskeletale aandoeningen, zoals lage rug- of nekpijn, baat kunnen hebben bij osteopathie. De bevindingen tonen ook in mindere mate aan dat osteopathie een veilige interventie kan zijn voor de behandeling van hoofdpijn.

Behandelingen voor bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn bestaan uit medicijnen als niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) en triptanen. Vanwege de mogelijke nadelige effecten van NSAID’s en triptanen op hart en nieren, worden personen met cardiovasculaire of nieraandoeningen geadviseerd om deze medicijnen te vermijden.

Er is dus behoefte aan alternatieven, zoals osteopathie, om hoofdpijn te behandelen bij personen die geen medicijnen kunnen verdragen of deze niet willen nemen.

De review omvatte drie klinische onderzoeken naar spanningshoofdpijn en twee naar migraine. De klinische studies toonden aan dat osteopathische behandeling resulteerde in een vermindering van de pijnintensiteit en de frequentie van hoofdpijn. Twee klinische onderzoeken toonden ook aan dat osteopathie het gebruik van medicijnen en invaliditeit als gevolg van hoofdpijn of migraine verminderde.

Over het algemeen merkten de onderzoekers echter op dat het bewijs dat de effectiviteit van osteopathische manipulatie voor de behandeling van hoofdpijn ondersteunde, beperkt en van lage kwaliteit was. Er is dus meer onderzoek nodig.

Er zijn meerdere hypothesen waarom osteopathie bij hoofdpijn zou kunnen helpen. Hoofdpijn en migraine worden geassocieerd met een toename van de afgifte van pro-inflammatoire moleculen en osteopathie kan ontstekingen verminderen om hoofdpijn te verlichten.

Een andere hypothese gaat uit van de idee dat hoofdpijn en migraine te maken hebben met een verstoring in het autonome zenuwstelsel, dat onder meer de ademhaling en hartslag reguleert. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel is betrokken bij de ´vecht of vlucht´ -reactie tijdens stress, terwijl het parasympathische zenuwstelsel juist processen bevordert die verband houden met ontspanning. Osteopathie kan helpen de nervus vagus, een deel van het parasympathische zenuwstelsel, te stimuleren om het autonome zenuwstelsel in balans te brengen en de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren. Ook kan osteopathie de afvoer van afvalproducten uit de hersenen een handje helpen. De nervus vagus is ook betrokken bij de regulatie van pijnstimuli en er zijn aanwijzingen dat stimulatie van de nervus vagus kan helpen de symptomen van migraine en clusterhoofdpijn te verlichten.

Voldoende aanleiding om de onderzoeken naar de effecten van osteopathie voort te zetten dus.

Bron: MJ Open 2022;12:e053468

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Tandenpoetsen voorkomt longontsteking

Een nieuw Amerikaans onderzoek laat zien dat het aantal longontstekingsgevallen dat in het ziekenhuis wordt opgelopen afneemt door dagelijkse gebitsverzorging.1,2 Dit is de opvallende conclusie uit een analyse van 15 gerandomiseerde klinische proeven met meer dan 2700...