Osteoporosechirurgie is een ‘schijnbehandeling’

Vaak krijgen osteoporosepatiënten het advies om een vertebroplastiek te ondergaan, een chirurgische ingreep waarbij speciaal cement in een gebroken bot wordt geïnjecteerd. Maar dit is niet effectief en uiteindelijk niet beter dan een schijnbehandeling, heeft een recent onderzoek aangetoond.

Vertebroplastiek verlichtte de pijn niet beter en vergrootte de mobiliteit niet in vergelijking met een schijnbehandeling. De ingreep zou niet moeten uitgevoerd worden bij patiënten met osteoporose die wervelfracturen hebben gehad, wervelcompressiefracturen genaamd, zeggen onderzoekers van het Southampton General Hospital in het Verenigd Koninkrijk.

De onderzoekers vergeleken vertebroplastiek met een schijnbehandeling, waarbij patiënten de chirurgische procedure doorliepen, maar het cement niet in het bot geïnjecteerd werd. Aan het onderzoek namen 180 osteoporosepatiënten deel, die één tot drie vertebrale compressiefracturen hadden. Van hen ondergingen 91 patiënten de echte procedure; de andere 89 kregen de schijnbehandeling.

De onderzoekers registreerden pijnniveaus, kwaliteit van leven en algemene invaliditeit onmiddellijk na de behandeling en tot 12 maanden later, maar er was geen verschil tussen de twee groepen.

De behandeling moet niet worden aangeboden aan patiënten met osteoporose anders dan ‘in uitzonderlijke omstandigheden’, stellen de onderzoekers.

Bron: BMJ, 2018; 361: k1551