Ouderdom komt met gebreken, een medische mythe

Het is een van de grootste medische mythen: oud worden is de oorzaak van verschillende ziekten, zoals dementie, gewrichtsklachten, hartproblemen en al die andere kwalen. In werkelijkheid heeft leeftijd er niets mee te maken, zo blijkt uit onderzoek.
Ouderen die fit en gezond blijven door een goed voedingspatroon en regelmatige inspanning, kunnen ervan uitgaan dat ze langer leven dan mensen die vijftien jaar jonger zijn dan zij – en met een scherpere geest en een fitter lijf nog wel.
Ook is het nooit te laat om in vorm te geraken. De onderzoekers ontdekten ook dat hardlopers die een kwart marathon liepen of een andere langeafstandssport deden – in de leeftijd tot 69 jaar – soms nog maar vijf jaar met die sport bezig waren en toch al de voordelen van de lichaamsbeweging genoten1.
In een ander onderzoek is bovendien gebleken dat ‘seniorenmomenten’, korte momenten van plotseling geheugenverlies en dementie, niets te maken hebben met ouderdom, aldus de onderzoekers van het Rush Medical Center in Chicago. Geheugenverlies en dementie zijn een teken van hersenpathologie, en niet gewoon iets wat nu eenmaal gebeurt omdat we ouder worden. De onderzoekers hebben hun bevindingen gebaseerd op een onderzoek met 354 katholieke nonnen en priesters, bij wie ze dertien jaar lang jaarlijks geheugentesten afnamen en na hun dood een autopsie mochten uitvoeren2.
1Dtsch Arztebl Int, 2010; 107: 809-816
2Neurology, 2010; 75: 1070-1078