Oudere moeder net zoveel kans op gezonde baby

Het blijkt een fabel: dat vrouwen die op latere leeftijd kinderen krijgen, extra risico lopen op een kind met afwijkingen, een te vroeg geboren kind of een baby met een te laag geboortegewicht.

Evenveel kans

Vrouwen van 35 jaar of ouder hebben evenveel kans op een gezonde baby als jongere vrouwen, hoewel dat op het eerste gezicht niet zo lijkt.
Artsen – en ook onderzoekers – gingen er tot nog toe van uit dat oudere vrouwen een hoger risico hebben op een te vroeg geboren kind (van nog geen 37 weken) of een kind met een geboortegewicht onder de 2500 gram.

In beide gevallen is er een gezondheidsrisico: een te vroeg geboren baby heeft meer kans op een hartafwijking, problemen met de longen, hersenschade of een vertraagde ontwikkeling; en baby’s met een laag geboortegewicht hebben vaker ademhalings-, verstandelijke en neurologische problemen.

Leeftijd niet de oorzaak

Maar toen onderzoekers van de London School of Economics wat dieper gingen graven, ontdekten ze dat de leeftijd van de moeder op zich niet de oorzaak is. Het gezinsinkomen, de gezondheid van de moeder en haar leefomstandigheden hebben veel meer gevolgen voor het welzijn van de baby.
Dat werd duidelijk toen de wetenschappers naar de gezondheid keken van kinderen van dezelfde moeder, inclusief de kinderen die geboren waren toen de vrouw 35 of ouder was.

Bron: American Journal of Epidemiology