Oudere vrouwen verliezen meer gewicht met het Paleodieet

Het Paleodieet– met verzadigde vetten en koolhydraten met een lage glycemische index – is het beste dieet voor ouder wordende vrouwen die op gewicht willen blijven. Bovendien vermindert het de kans om diabetes type 2 en hartziekten te krijgen.

Nog beter nieuws is dat postmenopauzale vrouwen die het dieet volgen zoveel kunnen eten als ze willen en toch afvallen, en dit tenminste twee jaar kunnen volhouden, zeggen onderzoekers van de Umea Universiteit in Zweden.

Paleo vs. Nordic

Een groep van 70 postmenopauzale vrouwen met overgewicht – met een gemiddelde BMI (body mass index) van 27 – kregen ofwel het Paleodieet ofwel het Nordic Dieet, dat ongeveer hetzelfde is als het Paleodieet maar wel granen en graanproducten, melk, geraffineerde suiker en toegevoegd zout toestaat.

In de loop van twee jaar vielen vrouwen die het Paleodieet volgden gemiddeld 7 kilo af, terwijl de vrouwen die het Nordic Dieet volgden ongeveer 5 kilo afvielen. Maar het grootste verschil was de gezondheidswinst van de groep die het Paleodieet volgde. Bij hen was er een significante afname van buikvet, vetzuren en vet in het bloed. En dit zijn factoren die in verband worden gebracht met diabetes type 2 en hartziekten.

Zo veel als ze willen

Vrouwen die ‘vrij spel’ hadden bij de hoeveelheid voedsel die ze mochten eten, zolang ze maar de richtlijnen van het dieet volgden, kwamen niet weer aan in gewicht, aldus onderzoeker Caroline Blomquist.

Met het Paleodieet mogen mensen veel verzadigde vetten en koolhydraten met een lage glycemische index (die weinig suiker bevatten) eten. Dit houdt in dat ze vooral groenten, mager vlees, gevogelte, vis, eieren, schaaldieren, zaden, noten en fruit eten, maar geen granen en graanproducten, melk en geraffineerde suiker.

Bron: Umea Universiteit doctoraal thesis, 26 januari 2018; Eur J Clin Nutr, 2014; 68: 350–7