Ouders niet goed op de hoogte van cosmetica claims

Over het algemeen blijken er nogal wat misvattingen te bestaan over claims op cosmetica. Vaak staan op verpakkingen teksten als ‘dermatologisch getest’, ‘natuurlijk’ en ‘dierproefvrij’. Wat houden de uitspraken in en kan de huid daartegen?

Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk deed onderzoek naar de kennis van deze claims onder 1021 ouders. ‘Ik vind het belangrijk dat de consument op de hoogte is van de betekenissen van cosmetische claims. We moeten weten waar we aan toe zijn’, zegt Leenarts.

Natuurlijk

Het onderzoek toonde onder meer aan dat 36 procent van de ondervraagden gelooft dat een product veilig is wanneer er ‘natuurlijk’ op staat. ‘Dit is helaas niet waar’, zegt Leenarts. Of de stof door een mens gemaakt is, een synthetische stof genoemd, of uit de natuur is onttrokken, zegt volgens Leenarts niets over de veiligheid ervan. ‘Natuurlijke stoffen zijn niet per se beter dan synthetische stoffen, wat echter wel vaak gedacht wordt. Ook de natuur bevat stoffen die niet goed kunnen zijn voor een mens. Veelal is het de gebruikte dosering die een stof veilig of schadelijk maakt.’

Dermatologisch getest

Wat betreft de term ‘dermatologisch getest’ is 45 procent ervan overtuigd dat een product goed is voor de huid als de claim staat vermeld. Als die term op de verpakking staat, is het product getest op een groep vrijwilligers door de fabrikant. ‘Het is echter niet duidelijk wat voor vrijwilligers dit zijn, wat voor soort huid zij hadden, wat de omvang van de gebruikte groep is, hoe de kwaliteit van het onderzoek is, ga zo maar door. Dit maakt dat we deze claim zeker ook met een korreltje zout moeten nemen..’, stelt Leenarts.

Dierproeven

Daarnaast geloofde 61 procent van de ondervraagden dat dierproeven in Nederland worden uitgevoerd, en 56 procent vindt dit een probleem. Sinds 1997 worden geen dierenproeven meer uitgevoerd in ons land en sinds 2004 is het in de EU verboden.

Leenarts: ‘Tegenwoordig zijn er meerdere mogelijkheden om cosmetica te testen en cosmetica wordt ook vaker op menselijke vrijwilligers getest. Maar in sommige landen, zoals China, worden veiligheidsproeven nog wel op dieren gedaan omdat dit is vastgelegd in de wet.’

Allergieën

Verder is 40 procent van de ondervraagden ervan overtuigd dat je niet allergisch voor een product kan worden als je dit al langere tijd gebruikt. Toch kunnen allergieën opgebouwd worden wanneer producten al langere tijd zonder problemen worden gebruikt. ‘Als je producten met allergene stoffen regelmatig op je huid smeert, kan je huid ineens reageren. Parfum is in dit geval vaak de grootste boosdoener of het nou ‘natuurlijk’ is of niet. Contactallergieën bouw je op’, weet Leenarts.

Als mensen een allergie hebben opgebouwd voor een bepaalde stof of voedingsstof, houden ze dit meestal de rest van hun leven. Huidarts.com zegt: ‘Het is daarom zaak om de leefregels die u van uw arts heeft gekregen goed op te blijven volgen en zoveel mogelijk contact met de genoemde stoffen of voedingsmiddelen te blijven vermijden.’ Uiteraard komt het voor dat volwassenen en kinderen over allergieën heen groeien, of en wanneer dit gebeurt, weet niemand.

Bron: drleenarts.com