Overlevenden van een beroerte knappen op van luisteren naar zang

Mensen die een beroerte hebben gehad, zouden naar zingen moeten luisteren. Dat draagt bij aan het herstel en het terugkrijgen van het spraakvermogen.

Vocale muziek helpt patiënten met een beroerte (CVA) te herstellen van afasie, een veelvoorkomende, door de beroerte veroorzaakte beschadiging van het hersengebied dat verantwoordelijk is voor taal en spraak.

Er bestaan alleen wat lukrake behandelingen tegen afasie en middelen voor langdurige ondersteuning ontbreken.

Maar dagelijks luisteren naar zang is een goedkope therapie die kan werken bij een CVA-patiënt, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Helsinki.

Ze testten drie benaderingen – luisteren naar vocale muziek, instrumentale muziek en audioboeken – op een groep CVA-patiënten en zochten na drie maanden naar structurele veranderingen in de hersenen. De instrumentale muziek en audioboeken hadden weinig positieve invloed op de taalvaardigheid, maar het luisteren naar vocale muziek stimuleerde de hersenen wel; het hielp bij het versterken van een netwerk in de linker frontale hersenkwab dat verantwoordelijk is voor taal.

Luisteren naar zang zou kort na een CVA kunnen worden ingezet. CVA-pati-ënten, die vaak weken in het ziekenhuis moeten doorbrengen, krijgen weinig of geen prikkels, terwijl de hersenen wel geprikkeld moeten worden om beschadigde gebieden opnieuw te kunnen opbouwen.

Eneuro, 2021; 8: ENEURO.0158-21.2021