Pak elkaars hand en kom meer in verbinding met elkaar

Altijd al meer in contact willen staan met uw geliefde? Dan kan dit op een hele simpele manier, door elkaars hand vast te pakken.

Onderzoekers van de universiteit van Colorado en Haifa beweren dat wanneer geliefden elkaars hand vastnemen het hartritme, de ademhaling en tevens de hersengolven van beide personen synchroniseren. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad PNAS. Het lijden van de partner wordt verlicht door empathie, hierbij synchroniseren de hersengevolgen.

Aandacht en focus

Het onderzoek, dat het belang van aanraking toont, werd gedaan bij 22 jonge koppels. Deze jonge koppels moesten drie scenario’s volgen: naast elkaar zitten, elkaars handen vastnemen of in een aparte kamer gaan zitten. Vervolgens kreeg één van de geliefden een pijnstimulus toegediend, dit was met name een hitte prikkel op de voorarm. Hierna werd naar de pijnscore van het koppel gekeken, ook van de geliefde die die niet de pijnstimulus kreeg toegediend. Te zien was dat de hersengolven gelijk liepen wanneer het stel elkaars hand vastnam. Ook was te zien dat het type hersengolf dat gelijk begon te lopen de alfa-mu-band was, welke geassocieerd wordt met aandacht en focus.

Bron: Proc Natl Acad Sci U S A. 2018 Mar 13;115(11):E2528-E2537.