Paleo dieet kan Crohn en colitis ulcerosa terugdraaien

De symptomen van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kunnen worden verminderd met een paleo dieet. Deze aanpak zonder geneesmiddelen is succesvol gebleken bij 80 procent van de kinderen die op het speciale dieet werden gezet.

Het dieet – genaamd het specifieke koolhydraten dieet – werd gecreëerd door Dr. David Suskind; een gastro-enteroloog (maag-darmspecialist) van het kinderziekenhuis in Seattle. Het dieet bevat geen granen, zuivel, verwerkte voedingsmiddelen of suikers (met uitzondering van honing) en bevorderd het eten van natuurlijk en nutriëntrijk voedsel, waaronder groente, fruit, vlees en noten.

Tijdens het dieet gaan de kinderen al na 12 weken in volledige remissie, heeft nieuw onderzoek aangetoond. Tien kinderen met inflammatoire darmaandoeningen (IBD) – een verzamelterm voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa – werden op het dieet gezet. Maar liefst acht van hen waren aan het einde van het onderzoek volledig symptoomvrij.

Suskind begon met het onderzoeken van een mogelijke voedingsaanpak voor IBD omdat hij ervan was overtuigd dat de standaard medische behandeling van steroïden of andere medicatie onvoldoende was.
‘Er wordt al jaren beweerd dat dieet geen invloed heeft op IBD. Nu weten we dat voeding weldegelijk een sterk effect heeft. Het werkt, en daar is nu bewijs voor,’ aldus Suskind.
Bron: Journal of Clinical Gastroenterology, 2017; doi: 10.1097/MCG.0000000000000772