Papieren notitieboekje beter voor geheugen dan digitaal

Gebruik van een papieren notitieboekje is niet alleen sneller dan een digitale methode, het stimuleert ook nog eens beter het geheugen.

Digitale apparaten moeten in de regel ons leven makkelijker maken. Als het gaat om notitieboekjes is dat nog maar de vraag. Met de een ouderwetse pen iets op papier schrijven is niet alleen sneller, het is ook nog eens beter voor ons geheugen. Dit blijkt uit een Japans onderzoek onder studenten aan een universiteit.

Papier vs digitaal

Aan het onderzoek namen 48 volwassenen tussen de 18-29 jaar deel. De deelnemers werden verdeeld in drie groepen. Een groep moest een papieren notitieboekje gebruiken, een groep een tablet en een groep een smartphone. Alle deelnemers moesten vervolgens een dialoog lezen en tegelijkertijd een aantal afspraken in een agenda noteren. Na een uur werd de deelnemers gevraagd of ze zich de afspraken nog konden herinneren. De resultaten waren opvallend. De wetenschappers vonden dat het opschrijven van een afspraak in een agenda veel sneller was dan het intypen van de afspraak in een tablet op smartphone. Bovendien bevatte de opgeschreven tekst veel minder fouten. Daarnaast vonden de wetenschappers dat de hersenen sterker geactiveerd werden bij de deelnemers die een papieren notitieboekje gebruikt hadden. Dit zorgde ervoor dat het geheugen ook beter geactiveerd werd.

De wetenschappers verklaren dat het opschrijven van notities helpt bij het beter verwerken van informatie, omdat we actiever de info in een eigen kader passen en samenvatten. Hierbij worden meer hersengebieden gebruikt die ook nog eens sterker gestimuleerd worden. Bij gebruik van een digitale methode lijkt de informatieverwerking veel passiever te zijn, waardoor het brein minder gestimuleerd wordt en informatie uiteindelijk minder goed beklijft.

Bron: Front Behav Neurosci. 2021; 15: 634158