Paracetamol: dodelijke pijnstiller, ook in de juiste dosering

Paracetamol (of acetaminofen) is de meest gebruikte pijnstiller ter wereld. En aangezien dit geneesmiddel overal vrij verkrijgbaar is, zou men denken dat het wel veilig is. Inderdaad verzekeren de controlerende overheidsinstanties voor geneesmiddelen ons dat het middel helemaal veilig is wanneer het in de aanbevolen dosering van 4 gram per dag wordt gebruikt.
Maar dat is niet zo. In een onderzoek is ontdekt dat het de oorzaak van een leverbeschadiging was bij 44 procent van alle proefpersonen die het in de standaarddosis gebruikten. In feite is paracetamol intussen de grootste oorzaak van acute leveraandoeningen in de VS en Europa, een conditie waaraan de patiënt zeker zal overlijden als het zieke orgaan niet wordt vervangen.
Sommige van deze gevallen waren het gevolg van een onbedoelde overdosis, waarbij misschien één tabletje te veel werd gebruikt. Ook zijn er al dodelijke slachtoffers gevallen bij een dosis van 7 gram per dag, net 3 gram boven de aanbevolen dosering.
Ondanks alle bewijsmateriaal doet de Food and Drug Administration in Amerika niets om dit geneesmiddel minder gemakkelijk verkrijgbaar te maken.6
6 Lancet, 2006; 368: 2395-2396