Paracetamol tijdens zwangerschap houdt verband met autisme en ADHD

Paracetamol tijdens zwangerschap houdt verband met autisme en ADHD
Vrouwen die regelmatig paracetamol slikken tijdens de zwangerschap hebben meer kans op een kind met autisme of ADHD, blijkt uit een nieuwe studie.
Het medicijn vergroot de kans met ongeveer 30 procent. Het autismerisico geldt bijna uitsluitend voor jongens, maar ADHD kan beide geslachten treffen, zeggen onderzoekers van het Centrum voor Milieu-epidemiologisch Onderzoek in Barcelona.
Ze ondervroegen 2644 moeders een jaar nadat ze bevallen waren en vijf jaar later opnieuw. Ongeveer 43 procent van de moeders zei dat ze regelmatig paracetamol hadden geslikt tijdens hun zwangerschap. De meesten wisten echter niet meer hoeveel.
De kinderen van wie de moeder regelmatig of ‘voortdurend’ paracetamol had geslikt, hadden vaker last van hyperactiviteit of impulsief gedrag.
De onderzoekers vermoeden dat het medicijn de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus beïnvloedt, doordat het de receptoren in de hersenen ontregelt die bepalen hoe zenuwcellen rijpen en zich met elkaar verbinden. Het medicijn beïnvloedt ook de ontwikkeling van het immuunsysteem.
Bron: International Journal of Epidemiology, 2016; doi: 10.1093/ije/dyv