Parkinson begint in de darmen

Parkinson is een degeneratieve ziekte die zich afspeelt in de hersenen, maar baanbrekend onderzoek laat zien dat het in de darmen begint.
Mensen die jarenlang met darmproblemen, zoals obstipatie, te kampen hebben, kunnen de eerste tekenen van de ziekte al bij zich dragen.
De ziekte begint in het maag-darmkanaal en breidt zich via de nervus vagus (de zwerfzenuw of tiende hersenzenuw, die veel organen in de borst- en buikholte aanstuurt) uit naar de hersenen. De remedie is effectief maar drastisch: het doorsnijden van de gehele zenuw.
Dit komt overeen met eerdere studies die een verband vonden tussen parkinson en de zenuwen. Mensen die hun nervus vagus hadden laten doorsnijden – een zogenoemde ‘vagotomie’: een ingreep die in het verleden heel gangbaar was voor het behandelen van een maagzweer – hadden de helft minder kans op parkinson. Maar degenen bij wie de zenuw slechts gedeeltelijk was doorgesneden, waren niet tegen de ziekte beschermd, zeggen de onderzoekers van de Universiteit van Aarhus in Denemarken.
De onderzoekers keken naar 15.000 patiënten die een vagotomie hadden ondergaan.
Bron: Annals of Neurology, 2015; doi: 10.1002/ana.24448