Parkinson begint in de darmen

Veranderingen in de darmflora zouden wel eens een trigger kunnen zijn voor de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. De hersen-darm-as is weer een beetje verder ontrafeld.

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte die gepaard gaat met uiteenlopende symptomen en klachten, waaronder: ernstig trillen, trage bewegingen, stijfheid van spieren en evenwichtsproblemen. Daarnaast komen obstipatie, slaapstoornissen en stemmingsproblemen vaak voor. Vóórdat Parkinson zich duidelijk uit, zijn er al andere signalen die een voorstadium van de ziekte aankondigen. Deze signalen zijn echter zo diffuus, dat een vroegtijdige diagnose gemist wordt. Doordat symptomen bij Parkinson in een groep patiënten gepaard gaat met verstoringen in de darm, hebben wetenschappers de hersen-darm-as nader bekeken. Parkinson lijkt te beginnen in de darm en wel in de blindedarm.

Blindedarm verwijderen de oplossing?

Muizen zonder darmflora ontwikkelen geen Parkinson. Wordt de darmflora van muizen met Parkinson overgebracht op muizen zonder darmflora, dan ontwikkelen zij ook de hersenziekte. Wetenschappers hebben aangetoond dat de blindedarm een belangrijke rol speelt in het ontstaan van de ziekte. Mensen bij wie de blindedarm verwijderd is, hebben een kleinere kans om Parkinson te ontwikkelen. Het operatief verwijderen van de blindedarm lijkt hiermee mogelijk een nieuwe strategie in het voorkomen van de ziekte.

Echter, dit stukje darm zit er niet voor niets en speelt een rol in de ontwikkeling van het immuunsysteem. Mogelijk zijn er andere manieren om de bacteriën in de blindedarm te beïnvloeden. In Nederland doet de onderzoeksgroep van professor Aletta Kraneveld onderzoek naar de effecten van voeding en voedingsstoffen, waaronder omega-3 vetzuren en probiotica, op de ontwikkeling van Parkinson. Voorlopig staan alle ontwikkelingen nog in de kinderschoenen en worden ze alleen onderzocht bij muizen. Toch ziet het er hoopvol uit en kunnen artsen in de toekomst mogelijk Parkinson voorkomen door de darmgezondheid te verbeteren.

Bron: Sci Transl Med. 2018 Oct 31;10(465).