Pas op met strakke stropdas

Het is min of meer algemeen bekend dat te strak ondergoed de vruchtbaarheid van mannen aantast. Nu blijkt uit een Duits onderzoek dat sommige mannen wellicht ook hun stropdas beter in de kast kunnen laten hangen.

Dertig mannen gestrikt

Duitse onderzoekers selecteerden dertig gezonde en jonge mannen. Deze proefpersonen kregen een overhemd met knoopjes en werden vervolgens verdeeld over twee groepen van vijftien personen. De ene groep kreeg een stropdas en controlegroep niet.
Vervolgens werden van alle mannen drie MRI-scans gemaakt. De mate waarin de stropdas strak gestrikt zat en de knoopjes van de blouse open of dicht waren, varieerde. Ook de controlegroep werd gescand.

Blokkade bloedtoevoer brein

De scans lieten zien dat wanneer de strop te strak rond de nek zat, de bloedtoevoer naar het brein gemiddeld met zo’n 7,5 procent afnam in vergelijking met een losse stropdas. Bij de controlegroep die alleen het overhemd droeg met dichte of open knoopjes, waren geen veranderingen zichtbaar. Wanneer een stropdas dus mooi strak is gestrikt, maakt deze de bloedvaten nauwer. De afname is echter zo gering dat het volgens de onderzoekers geen reden is om uw stropdas in de kast te laten hangen, tenzij u een zware roker bent of een vaatziekte heeft. Hang in dat geval wanneer u een stropdas wilt dragen, deze zekerheidshalve losjes om uw nek.

Bron: Neuroradiology. 2018 Aug;60(8):861-864.