‘Pech’ belangrijke factor bij kanker

Ongeveer twee derde van alle soorten kanker is gewoon te wijten aan domme pech en heeft weinig te maken met erfelijkheid of leefstijl, beweren onderzoekers. Vaak ontstaat kanker door toevallige DNA-mutaties, die optreden tijdens de deling van stamcellen – de ongespecialiseerde voorlopercellen van onze lichaamscellen.
Slechts zes veelvoorkomende soorten kanker worden vaker veroorzaakt door factoren uit onze omgeving en voeding dan door toevallige mutaties. Dat zijn huid-, keel-, schildklier-, long-, lever- en dikkedarmkanker, aldus onderzoekers van het John Hopkins Kimmel Kanker Centrum. Maar zelfs deze soorten kanker berusten soms op toeval, bijvoorbeeld wanneer longkanker wordt geconstateerd bij een niet-roker.
Hun ontdekking is echter geen vrijbrief voor een ongezonde leefstijl. Een ongezonde leefstijl kan namelijk wel degelijk bijdragen aan de ‘pechfactor’. Toch zal een gezonde voeding maar een beperkte invloed hebben op 65 procent van alle kankertypes. Deze komen namelijk meer voor in weefsels waarin stamcellen zich vaak delen, en ontstaan daar vooral doordat de stamcellen in deze weefsels toevallige fouten maken, aldus de onderzoekers.
Ze baseerden hun bevindingen op het aantal stamceldelingen in 31 soorten weefsels, dat ze vergeleken met het levenslange risico op kanker in die weefsels.
Bron: Science, 2015; 347 (6217): 78-81