Pepermunt en kaneel voor wondgenezing

Pepermuntolie en kaneel kunnen helpen bij een slechte wondgenezing. Het zijn natuurlijke antibiotica die een wond schoon kunnen houden en eventuele bacteriën kunnen doden − zelfs een zogenoemde ‘superbacterie’, een bacterie die resistent is tegen alle soorten antibiotica − blijkt uit nieuw onderzoek.
Het is een goed alternatief voor de gangbare manieren om wonden te behandelen, waarbij antibiotica worden ingezet en geïnfecteerd weefsel soms operatief wordt verwijderd. Maar antibiotica worden veel te vaak gebruikt en een chirurgische ingreep is kostbaar, aldus onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts.
De onderzoekers hebben een manier gevonden om de stoffen uit pepermunt en kaneel in piepkleine capsules te verpakken, die direct op de huid rond de wond kunnen worden aangebracht.
In laboratoriumtesten ontdekten ze dat deze twee planten werkzaam zijn tegen vier typen bacteriën, waaronder één superbacterie, die bestand is tegen alle huidige antibiotica. De werkzame stoffen bleken ook de groei van fibroblasten te bevorderen: bindweefselcellen, die belangrijk zijn voor de wondgenezing.
Bron: ACS Nano, 2015; 150706010055006; doi: 10.1021/acsnano.5b01696