Pepermunt

Er zijn veel planten die we in kunnen zetten om onze gezondheid te bevorderen. Pepermunt werd in de middeleeuwen al gebruikt en wordt vandaag de dag nog steeds veel toegepast tegen verschillende kwalen.

Tegen spijsverteringsproblemen
Pepermuntthee is een krachtig middel om meerdere veelvoorkomende spijsverteringsproblemen te verlichten: maagpijn, diarree, gasvorming en een opgeblazen gevoel, buikpijn,1 en zelfs een hardnekkige hik. Ook is aangetoond dat het helpt bij ernstige spijsverteringsstoornissen, zoals het prikkelbaredarmsyndroom (PDS).2 Voor ernstige spijsverteringsproblemen kunt u capsules van essentiële pepermuntolie met een speciale maagsapresistente coating uitproberen. Deze coating is sterk genoeg om intact door de maag te gaan en pas in de darmen op te lossen, en is zelfs voor kinderen veilig.

Voor het verlichten van pijn
Pepermunt wordt vaak toegepast met een warme vochtige doek of kompres (drenk een doekje of een sponsje in de thee en breng het aan op een specifieke plek) om hoofdpijn te verlichten, in het bijzonder hoofdpijn die verband houdt met spierspanningen.3 Pepermuntolie kan zelfs hevige zenuwpijnen verlichten, waaronder post-herpetische neuralgie, de zenuwpijn na een besmetting met gordelroos (het varicella zoster-virus).4 U kunt een infusie van pepermuntolie op de pijnlijke spieren wrijven om pijn en krampen te verzachten. Pepermunt kan ook jeuk en ontstekingen door zonnebrand en vergiftiging door eikels of klimop verminderen, en de pijn van een bijensteek verzachten. Gebruik de thee om u te wassen of voeg een sterke oplossing toe aan het badwater.

Tegen verkoudheid en griep
Om taai slijm in de longen op te lossen, wrijft u essentiële pepermuntolie direct op de borst of inhaleert u het via een kruidenstoombad – beide hebben een vergelijkbaar effect. Om een stoombad te maken legt u een handvol verse of gedroogde pepermunt in een middelgrote kom. Giet bijna kokend water over de bladeren en plaats daarna uw gezicht boven de kom, met een handdoek over uw hoofd om de opstijgende dampen vast te houden. De temperatuur onder de handdoek moet zo warm mogelijk zijn zonder dat u zich verbrandt. Adem diep in en houd tissues binnen handbereik om uw neus te snuiten als dat nodig is.

Aanbevolen hoeveelheiden
Verse en gedroogde pepermuntbladeren helpen even goed; gebruik twee keer zoveel verse als gedroogde kruiden.
Om thee te maken om gewoon te drinken of om uw spijsvertering te bevorderen, laat u 1-3 theelepels of meer gedroogde bladeren wellen in een kop bijna kokend water. Laat de thee 3-5 minuten trekken in een afgedekte kop om het ontsnappen van vluchtige oliën tegen te gaan.
Thee: 1-3 theelepels (gedroogd) of 2-6 theelepels (vers), 3-5 keer per dag
Tinctuur met alcohol: 1:5, 30 % alcohol, 3-6 ml, 2-3 keer per dag.5

Let op!
Pepermunt kan brandend maagzuur veroorzaken of dit verergeren bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Vermijd het daarom als u last hebt van gastro-oesofageale refluxziekte (GORD). Als u er teveel van gebruikt, kan pepermunt ook de productie van borstvoeding verminderen.

Pepermuntkompres tegen hoofdpijn
Goed voor 1 toepassing
¼ kopje (9 g) gedroogde pepermuntbladeren
Breng 1 kop water aan de kook, neem van het vuur en voeg de pepermunt toe. Roer goed en laat het mengsel afgedekt 10 minuten trekken.
Filter de bladeren eruit en drenk een doekje in de thee als hij licht is afgekoeld. Wring het doekje uit en leg het op het voorhoofd of op de achterkant van de nek. Als de warmte prettig aanvoelt, plaats dan een kruik met warm water over het doekje.
Ga liggen met het doekje op die plek en met gesloten ogen gedurende 20 minuten, of zolang als u wilt.