Peterselie en dille als veilige chemo

Peterselie en dille als veilige chemo
In peterselie en dille zitten stoffen die tegen kanker helpen. Daarom zouden ze een natuurlijker en veiliger alternatief zijn voor chemotherapie, aldus Russische wetenschappers. De stoffen vormen de bouwstenen voor een isoflavoon (plantaardig oestrogeen) dat de snelle deling van kankercellen blokkeert.
De stoffen zijn bestanddelen voor glaziovianine A, een kankerremmende stof die de celdeling tegengaat. De cellen van een melanoom delen zich bijvoorbeeld elke drie dagen, terwijl gezonde cellen in die tijd slechts met 15 procent toenemen.
Glaziovianine A vertraagt de celdeling, net zoals chemotherapie doet. Maar de stof is moeilijk te verkrijgen en moet allerlei bewerkingsprocessen doorlopen voordat het als medicijn kan worden gebruikt. Een van de belangrijkste bronnen is het blad van een Braziliaanse boom. Nu zeggen wetenschappers van het PhysTech Instituut in Moskou dat ze dezelfde stoffen hebben aangetroffen in de zaden van peterselie en dille.
De wetenschappers hebben de werking van het isoflavoon getest op de embryo’s van zee-egels en op menselijke kankercellen, waaronder long-, prostaat-, borst-, dikkedarm-, eierstokkanker en melanoom (pigmentkanker). En met succes.
Bron: Journal of Natural Products, 2016; 79(5): 1429