Peulvruchten verlagen cholesterol

Maakt u zich zorgen om uw cholesterolspiegel en bent u bang dat u binnenkort aan de cholesterolverlagers moet? Dan is er goed nieuws: eet elke dag een portie peulvruchten, zoals bonen, linzen of kikkererwten. Daarmee houdt u uw cholesterol binnen de perken.
Peulvruchten laten het ‘slechte’ LDL-cholesterol aanzienlijk dalen, en dus verminderen ze ook de kans op hart- en vaatziekten. Dat ontdekten onderzoekers van het St. Michael’s Hospital in Toronto. Eén portie (130 gram) per dag verlaagt de cholesterolspiegel met ongeveer 5 procent. Dat leidt meteen tot 5 tot 6 procent minder kans op een hart- of vaataandoening, tegenwoordig de belangrijkste doodsoorzaak in Amerika. De gemiddelde Amerikaan eet nu slechts een halve portie per dag, zegt hoofdonderzoeker John Sievenpiper.
Peulvruchten vormen overal ter wereld de basis van veel diëten. Ze hebben een lage glycemische waarde, wat betekent dat ze langzaam worden afgebroken en niet voor hoge bloedsuikerspiegels zorgen. Bovendien zijn peulvruchten goedkoop, voegt Sievenpiper eraan toe.
Bron: Canadian Medical Association Journal, 2014; doi: 10.1503/cmaj.131727