Phake IOL veiliger dan laserbehandeling voor ogen

Een nieuwe methode voor de correctie van het gezichtsvermogen is wellicht veiliger dan de huidige lasertechnologie, en even effectief. De nieuwe technologie heet phake intra-oculaire lens (IOL) en is tot nu toe alleen gebruikt bij extreme gevallen van bijziendheid (myopie). Maar uit een nieuwe review van de Cochrane Collaboration lijkt op te maken dat zij bruikbaar is voor iedereen die een laserbehandeling van de ogen overweegt.
Het phake-systeem houdt in dat er een kleine lens voor het oog wordt geplaatst – alsof er een contactlens permanent in blijft – terwijl er bij lasertherapie delen van het hoornvlies worden verwijderd.
In hun review keken de Cochrane-onderzoekers naar drie klinische onderzoeken met 132 patiënten, die ofwel laserchirurgie hadden gehad ofwel phake IOL’s. Na een jaar had hetzelfde aantal patiënten nog steeds een gezichtsvermogen van 20/20 (het best mogelijke zicht) maar hadden de phake-patiënten een betere contrastgevoeligheid. Ook waren zij meer tevredenen over de operatie.
BRON: Cochrane Database Syst Rev, 2010; 5: CD007679