Piepende ademhaling door synthetische dekbedden

Dekbedden met synthetische vulling zoals polyester kunnen een trigger zijn voor piepende ademhaling bij kinderen met astma, vooral als ze op hun rug slapen.
Bij een Australisch onderzoek onder 6000 zevenjarigen bleek dat diegenen die onder een synthetisch dekbed sliepen en/of op een synthetisch kussen, vaker piepende ademhaling hadden dan zij die donzen beddengoed gebruikten. Kinderen die op hun rug onder een synthetisch dekbed sliepen, hadden een meer dan twee keer zo grote kans op frequente piepende ademhaling dan rugslapers met donzen dekbedden. Ook hadden de kinderen uit die eerste groep een slechtere longfunctie dan kinderen met donzen beddengoed7.
 

COMMENTAAR VAN DE REDACTIE: Van beddengoed wist men al langer dat het een bron van allergenen kan zijn voor ontstekingsreacties van de luchtwegen en astma-aanvallen. Ouders van astmatische kinderen kiezen juist vaak voor synthetische dekbedden omdat ze denken dat die beter zijn dan dons. Maar in verhouding blijken synthetische materialen juist meer stofmijt te huisvesten en die is een veelvoorkomende trigger voor allergische reacties.
Uit dit onderzoek blijkt ook dat het veel verschil uitmaakt hoe nabij het allergeen is als het gaat om astmatriggers tijdens het slapen: Kinderen die op hun rug slapen, hebben hun mond en neus waarschijnlijk dichter bij het dekbed, terwijl buik- en zijslapers hun gezicht waarschijnlijk dichter bij het kussen of matras hebben.
7 Pediatrics, 2004; 113: 1216-1222