Pijnstillers doen bij lage rugpijn meer kwaad dan goed


Mensen met lage rugpijn hebben vaak de neiging pijnstillers zoals ibuprofen te slikken. Maar die pillen werken niet en kunnen bovendien vervelende bijwerkingen veroorzaken. Met andere woorden: de voordelen wegen niet op tegen de nadelen.
Slechts één op de zes mensen die een NSAID (niet-steroïdale ontstekingsremmer) slikt, merkt inderdaad dat de rugpijn minder wordt, zeggen onderzoekers. Uit eerdere studies bleek al dat paracetamol en opiaten ook geen effect hadden.
Behalve dat NSAID’s niet werken, kunnen ze ook ernstige bijwerkingen veroorzaken. Onderzoekers van het George Instituut voor Mondiale Gezondheid in Sydney (Australië) zeggen dat het slikken van een NSAID een meer dan twee keer zo grote kans op maag- en darmproblemen geeft.
Ze bekeken de gegevens van 35 studies, waarbij meer dan 6000 mensen met lage rugpijn betrokken waren. Lage rugpijn is een van de meest voorkomende gezondheidsklachten, waarmee ongeveer 80 procent van de volwassen wereldbevolking op enig moment in zijn leven te maken krijgt.
Als er al een voordeel is van het slikken van pijnstillers, is dat maar heel klein en weegt het niet op tegen de problemen die de medicijnen kunnen veroorzaken, stellen de onderzoekers.
Ann Rheum Dis, 2017; doi: 10.1136/annrheumdis-2016-210597