Pijnstillers: Merck is terug met een nieuw ‘veilig’middel

Geneesmiddelengigant Merck is momenteel verwikkeld in de grootste civielrechtelijke procedure in de geschiedenis in verband met de COX-2-pijnstiller Vioxx. De aanleiding zijn beschuldigingen dat die pijnstiller hartproblemen veroorzaakt bij de mensen die dit middel gebruiken, soms met fatale afloop. Tot dusver lijken de rechters het eens te zijn met de patiënten en hun familie.
Merck laat zich echter niet uit het veld slaan en dringt nu aan op goedkeuring van een nieuwe COX-2-pijnstiller, Arcoxia (etoricoxib). Het bedrijf wijst op de uitkomsten van verscheidene klinische onderzoeken in het kader van het MEDAL-programma (Multinational Etoricoxib and Diclofenac Arthritis Long-term Programme), die uitwijzen dat dit middel net zo veilig is als diclofenac, een niet-steroïde ontstekingsremmer (NSAID), en het risico van een hartaandoening niet vergroot.
Maar dr. David Graham, de ‘klokkenluider’ bij de Food and Drug Administration (FDA), waar de vergunningaanvraag in behandeling is, stelt dat Merck geen eerlijk spel speelt. De MEDAL-studie ‘staat erom bekend dat die bijzonder slecht is in het vaststellen van de relatieve veiligheidsrisico’s van geneesmiddelen, zodat Merck al bij voorbaat zijn eigen geneesmiddel bevoordeelt’, zegt hij. In feite is het al bekend dat Voltaren (diclofenac) de kans op een hartaanval vergroot.10
10 JAMA, 2006; 296: 1653-1656