Pijnstillers verdrievoudigen kans op hartinfarct bij verkoudheid


Als u verkouden bent of griep hebt, grijp dan niet naar pijnstillers als aspirine of ibuprofen. Die kunnen namelijk de kans op een hartinfarct verhogen.
Het risico wordt meer dan drie keer zo groot, en zelfs zeven keer zo groot als u de medicatie via een infuus krijgt.
De kans op een hartinfarct is bij verkoudheid of griep sowieso al groter. Maar als u een NSAID (niet-steroïdale ontstekingsremmer) neemt om de symptomen te verlichten, stijgt dit risico verder. NSAID’s behoren tot de meest gebruikte pijnstillers. Voorbeelden ervan zijn aspirine en ibuprofen; ze zijn zonder recept bij de drogist verkrijgbaar.
Onderzoekers schatten dat de kans op een hartinfarct 3,4 keer zo groot wordt door deze medicijnen, en bij toediening ervan per infuus is de kans op een hartinfarct zelfs 7,2 keer zo groot. Zonder medicijnen is er bij een verkoudheid 2,7 keer zoveel kans op een hartinfarct.
Dit werd ontdekt door onderzoekers van het Nationale Universiteitsziekenhuis van Taiwan, toen ze de dossiers van bijna 9800 hartpatiënten onderzochten om te kijken of een gewone verkoudheid en het gebruik van NSAID’s de kans op een hartinfarct konden vergroten.
J Infect Dis, 2017; doi: 10.1093/infdis/jiw603