Pijnstillers verhinderen inleving in andermans pijn

Pijnstillers verhinderen inleving in andermans pijn
Populaire pijnstillers, zoals paracetamol, verminderen niet alleen onze pijn, ze maken ook dat we ons niet langer kunnen inleven in de pijn van anderen.
De paracetamol lijkt onze empathie met en sympathie voor anderen te blokkeren.
Deze onverwachte bijwerking van het geneesmiddel is een grote zorg, zeggen onderzoekers. Het zou het gedrag kunnen beïnvloeden van heel veel mensen die het middel gebruiken: alleen al in de VS zijn er 52 miljoen mensen – ongeveer 23 procent van de volwassen bevolking – die deze pijnstillers wekelijks slikken.
Onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Ohio deden de ontdekking toen ze het medicijn testten bij een groep van tachtig studenten. De helft van hen kreeg 1000 mg paracetamol en de rest kreeg een placebo. Na een uur kregen ze een aantal hartverscheurende verhalen te horen en moesten ze een cijfer geven aan de pijn die de hoofdpersonen ondergingen. De studenten in de paracetamolgroep gaven een lager cijfer dan die in de placebogroep. Bij andere experimenten, waarbij denkbeeldige personen aan pijnlijk harde geluiden werden blootgesteld, leverden gelijksoortige resultaten op.
Niet alleen hun eigen pijn en reacties werden door de paracetamol verdoofd, maar ook hun ervaring van andermans pijn.
Bron: Social Cognitive and Affective Neuroscience, 2016; nsw057