Pijnstillers ‘zo dodelijk als Vioxx’ nog steeds verkrijgbaar

Pijnstillers die net zo dodelijk zijn als Vioxx – waaraan waarschijnlijk 60.000 mensen zijn overleden voordat het verboden werd – zijn nog steeds beschikbaar en worden dagelijks door mensen geslikt, blijkt uit nieuw onderzoek.
Vioxx was een COX-2-remmer waarvan we weten dat het risico op een hartinfarct ervan steeg. Maar er zijn nog steeds andere pijnstillers op de markt die de kans op een hartinfarct ‘net zoveel laten stijgen als enkele andere soorten die van de markt zijn gehaald’, aldus Morten Schmidt van de Deense Aarhus Universiteit.
Zelfs een aantal oudere soorten pijnstillers, zoals de NSAID (niet-steroïdale ontstekingsremmer) diclofenac, verhoogt de kans op een hartinfarct.
Sommige van die geneesmiddelen zijn zelfs vrij verkrijgbaar en mensen kopen ze aan de lopende band, omdat ze denken dat het veilige middelen zijn tegen veelvoorkomende problemen zoals artrose, zegt Schmidt.
Ongeveer 60 procent van de volwassen Deense bevolking heeft in de afgelopen tien jaar NSAID’s voorgeschreven gekregen. En ook 40 procent van de patiënten met hartfalen of die in het verleden een hartinfarct hebben gehad, slikt NSAID’s.
Bij het nieuwe onderzoek waren 14 Europese universiteiten en ziekenhuizen betrokken.
Bron: European Heart Journal, 2016; ehv505; doi: 10.1093/eurheartj/ehv505