Pillen vaak niet geschikt voor vegetariërs

Bij de productie van vloeibare geneesmiddelen en pillen wordt vaak gelatine gebruikt om stoffen te binden of te harden. Gelatine wordt bereid uit huid en beenderen van dieren. Minstens een vierde van de mensen die vegetarisch willen eten, gebruikt deze pillen zonder zich daarvan bewust te zijn.
Onderzoekers van Manchester Royal Infirmary vinden dan ook dat de farmaceutische industrie verplicht is duidelijker informatie te verstrekken via bijsluiters of via icoontjes op het etiket, zodat de consument meteen de ingrediënten kan zien. De onderzoekers volgden vijfhonderd inwoners van de binnenstad van Manchester. Tweehonderd gebruikten geen vlees, deels omdat ze vegetariër waren en deels om culturele of religieuze redenen, deels vanwege dieetvoorschriften. Van deze tweehonderd gebruikten 49 personen geneesmiddelen die gelatine bevatten.

De onderzoekers wijzen erop dat er voldoende alternatieven van vegetarische oorsprong zijn die bruikbaar zijn voor de farmaceutische industrie voor de doeleinden waarvoor ze nu dierlijke producten gebruiken.

Bron: Postgrad Med J, 2012; 88: 499-502