Placebo’s werken, zelfs als we weten dat we ze slikken

Een placebo is het krachtigste middel dat er is: hoewel ze ‘tussen de oren’ zitten, werken ze bijna net zo goed als de meeste geneesmiddelen en bij een grote verscheidenheid aan ziekten. En ze werken zelfs als we weten dat we placebo’s slikken, blijkt uit nieuw onderzoek.
Meestal krijgen deelnemers aan een medische trial niet te horen of ze een placebo krijgen of een echte pil. Dus als ons van tevoren verteld wordt dat we een placebo krijgen, duurt het wel vier sessies voordat ze beginnen te werken. Blijkbaar hebben we tijd nodig om geconditioneerd te worden, zodat we geloven dat de placebo werkt, aldus onderzoekers van de Universiteit van Colorado.
Maar nadat we vier sessies hebben gehad, begint de pijn af te nemen. Als we weten dat het een placebo is, werkt het na slechts één sessie nog niet.
De onderzoekers denken dat placebo’s kunnen werken als we geloven in de kracht van de behandeling en ervaringen hebben die met dat geloof overeenkomen. Als dat gebeurt, kunnen de hersenen reageren alsof het ‘echt’ is, zelfs als we weten dat we een placebo innemen.
Voor het experiment legden de onderzoekers een verwarmingselement op de onderarm van de deelnemers. Vervolgens werd het hete gebied ‘behandeld’ met een verkoelende gel, die in werkelijkheid slechts uit vaseline met blauwe kleurstof bestond.  
Bron: Journal of Pain, 2015; 16: 412