Plasproblemen: ernstig signaal

Plasproblemen zijn verontrustend en pijnlijk voor de man zelf, maar artsen denken nu ook dat ze een alarmsignaal kunnen zijn voor een fatale aandoening, eentje die niets te maken heeft met prostaatkanker. Een verbazingwekkend hoog percentage mannen die in het ziekenhuis behandeld worden voor urineretentie, blijkt binnen een jaar te overlijden. Gezien dit feit is de medische wereld er inmiddels van overtuigd dat ze het probleem serieuzer moet nemen.
De verbluffende ontdekking kwam van een onderzoeksteam dat de dossiers registreerde van mannen die tussen 1998 en 2005 in een Engels ziekenhuis waren behandeld voor een eerste periode van acute urineretentie. Dit team ging na hoe de situatie na een jaar was. Tot hun verrassing ontdekten ze dat een relatief hoog percentage van de patiënten was overleden. Ongeveer 4 procent van de mannen die slechts 45 jaar waren, was binnen een jaar overleden, en dat percentage nam schrikbarend toe naarmate de leeftijd hoger was. Het overlijdenspercentage onder 75-plussers was maar liefst 45.
Dit betekent dat gemiddeld een op de zeven mannen die plotseling acute urineretentie hebben, binnen een jaar overlijdt en dat die verhouding stijgt tot een op de vier mannen als er een bevorderende factor (zoals een operatie of een bepaald middel) voorafgegaan is aan de acute urineretentie. Deze verhoudingen zijn vier keer zo hoog als gemiddeld bij gezonde mannen van dezelfde leeftijd3.
3BMJ, 2007; 335: 1199-1202