Plastisch chirurgen waarschuwen tegen vetinjecties in bilregio

Twee Nederlandse plastische chirurgieverenigingen waarschuwen voor de risico’s van vetinjecties in de bilregio, ook wel bekend als de ‘Brazilian Butt Lift’ of BBL-ingreep. Een op de drieduizend behandelingen had een dodelijke afloop, doordat de techniek niet goed was toegepast.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC) steunen hiermee het onlangs ingenomen standpunt van de International Confederation Of Plastic Surgery Societies (ICOPLAST).

Volgens NVPC en NVEPC behoort de BBL-behandeling tot een van de risicovolste plastisch chirurgische ingrepen. Al langer worden de risico’s van deze ingreep onderzocht. In 2017 constateerde Gluteal Fat Grafting Task Force dat het aantal sterfgevallen 1 op de 3000 ingrepen was. Dit ligt aantoonbaar hoger dan welke andere esthetische/cosmetisch ingreep dan ook, volgens de organisatie.

Oorzaak

Gluteal Fat Grafting Task Force maakte vervolgens een analyse van de sterfgevallen. Hieruit blijkt dat er bij alle onderzochte overleden patiënten ingespoten vet in- en onder de bilspier gevonden is, in plaats van alleen vlak onder de huidoppervlakte. Omdat er ook vetpropjes (embolieën) in het hart en/of de longen zijn gevonden, wordt verondersteld dat de doodsoorzaak het resultaat is van een afgesneden bloedtoevoer door vetweefsel dat te diep is ingespoten en zo in de bloedsomloop terecht kwam.

Bewust

De NVPC en de NVEPC nemen geen risico en dringen bij elke plastisch chirurg, die BLL-ingrepen uitvoert, aan om onmiddellijk zijn/haar techniek te herevalueren. De veiligheid van de patiënt staat voorop. Ali Pirayesh, voorzitter van de NVEPC en bestuurslid van de NVPC zegt: ‘Het is echter ook van belang dat niet alleen de arts maar ook de patiënt zich bewust is van de mogelijke risico’s en zich goed laat adviseren door een ervaren plastisch chirurg voordat hij of zij aan zo’n ingreep begint.’

Bron: nvpc.nl