Plotselinge verhoging bloeddruk betekent nog geen hartaanval

Plotselinge verhoging bloeddruk betekent nog geen hartaanval
Een plotselinge verhoging van uw bloeddruk betekent niet dat u op het punt staat een hartaanval te krijgen, tenzij u daarnaast ook last hebt van pijn op de borst, hevige hoofdpijn, misselijkheid of kortademigheid.
Hoge bloeddruk (hypertensie) is op zichzelf geen medisch noodgeval, zeggen artsen. Ze merkten dat steeds meer mensen naar de Spoedeisende Hulp kwamen nadat ze zelf thuis hun bloeddruk hadden gemeten.
Hoewel het aantal Canadezen dat met een hoge bloeddruk naar de SEH gaat met 64 procent is gestegen, is het aantal mensen dat vervolgens werd opgenomen met 28 procent gedaald. Nog geen procent van degenen die werden opgenomen overleed binnen 90 dagen, en slechts 4 procent overleed in de twee jaar daarna.
Onderzoekers van het Instituut voor Klinische Evaluatiewetenschappen (ICES) in Toronto trokken alle bezoekers na van de SEH-afdelingen in Ontario tussen 2002 en 2012. Ze zeggen dat mensen die geen hypertensie hebben, niet constant hun bloeddruk hoeven te meten.
Als ze dat wel doen, betekent een hogere bloeddruk zonder andere verschijnselen niet dat er sprake is van een noodgeval. Het is dan voldoende om uw huisarts te raadplegen, in plaats van halsoverkop naar het ziekenhuis te gaan.
Bron: Annals of Emergency Medicine, 2016; 68(3): 258-267.e5