Positieve mensen leven acht jaar langer

Mensen met een positieve kijk op ouder worden leven gemiddeld bijna acht jaar langer dan mensen met een negatieve instelling.

De sleutelleeftijd lijkt te liggen rond de 50 jaar; als je rond die tijd een positief beeld hebt van ouder worden, ga je waarschijnlijk een lange en gezonde ouderdom tegemoet.
Ofwel, zoals onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Oregon het stellen: dan heb je veel meer kans om die gezonde, betrokken oudere te worden die je in je verbeelding al voor je zag. ‘Onze gedachten over wie we op oudere leeftijd zullen zijn, voorspellen heel precies hoe we inderdaad zullen zijn’, zegt een van de onderzoekers, Shelbie Turner.

Ze legden een groep een reeks positieve en negatieve uitingen voor over oud worden en vroegen de deelnemers in hoeverre ze het eens of oneens waren met de uitspraken.
Deze opvattingen zijn niet ongevaarlijk. Zelfs ogenschijnlijk onschadelijke opmerkingen, zoals ‘ik heb een seniorenmomentje’ wanneer je iets vergeten bent, kunnen echte schade aanrichten.

‘Mensen moeten zich realiseren dat sommige van de negatieve gezondheidsgevolgen op oudere leeftijd mogelijk geen biologische oorzaak hebben. Lichaam en geest zijn met elkaar verweven,’ zegt Karen Hooker, een andere onderzoeker.

Bron: Int J Aging Hum Dev, 2020; 91415020981883