Positiviteit voor dementiezorgers

Mensen die naasten met dementie verplegen hebben een verhoogd risico op angstaanvallen en depressie. Een nieuwe methode gericht op positieve emoties, kan dit voorkomen.

Onderzoekers aan de Northwestern University in de Verenigde Staten hebben een methode bedacht om deze mantelzorgers van dementie-patiënten te helpen.

Life Enhancing Activities for Family caregivers of LEAF, laat de mantelzorgers zich richten op positieve emoties. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de deelnemers na zes weken al minder last hadden van angstaanvallen en depressie. ‘Mantelzorgers die de methode toepasten ervoeren meer positieve emoties en hadden een betere mentale gezondheid’, vertelt Judith Moskowitz, leider van het onderzoek in een interview met dagblad Northwestern Now.

Versterken emotionele weerbaarheid

LEAF bestaat uit verschillende stappen: focussen op positieve gebeurtenissen, de progressie bijhouden, doelen stellen en mindfulness. Hiermee krijgen de mantelverzorgers een positievere houding. Deze methode richt zich dan ook meer op de emotionele lading van het zorgdragen, in plaats van het onderwijzen in zorg.

Zelfvoorzienende zorgverleners

Op dit moment wordt LEAF in de VS toegepast met behulp van een begeleider. Moskowitz wil een nieuw onderzoek doen naar mogelijkheden om de methode toe te passen zonder begeleider. Als dit onderzoek slaagt zal LEAF met lage kosten landelijk, en hopelijk ook snel wereldwijd kunnen worden toegepast.

bron: Health Psychol. 2019 May;38(5):391-402.