Prebiotica tegen de stress

Stress en onrust hebben misschien wel meer met uw darmen te maken dan met uw hoofd. Daarom kunt u baat hebben bij prebiotica, zoals rauwe asperges en gekookte ui om stress te reduceren.
Stress gooit de darmflora – alle micro-organismen in het maagdarmstelsel – overhoop. Daardoor ontstaat een vicieuze cirkel, die zorgt voor nog meer stress en onrust.
Als u meer prebiotica eet, kunt u de schade die door stress is ontstaan, ongedaan maken doordat de goede bacteriën die nog in de darmen aanwezig zijn, worden gevoed en in aantal toenemen. Prebiotica zitten in plantaardige vezels, zoals rauwe cichorei, aardperen, rauw paardenbloemblad, rauwe knoflook, rauwe prei, rauwe asperges en rauwe en gekookte ui. Prebiotica zijn iets anders dan probiotica: dat zijn bijvoorbeeld yoghurt en zuivelproducten die zélf goede bacteriën bevatten, die weer in de darmen terechtkomen.
Prebiotica hebben ook een beschermend effect: ze helpen in stressvolle perioden de goede bacteriën te beschermen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Colorado in Boulder. Ze kunnen zelfs bijdragen aan het herstel van een goed slaappatroon.
Front Behav Neurosci, 2017; 10: doi: 10.3389/fnbeh.2016.00240