Prebiotica verminderen ontsteking door overgewicht

Prebiotische vezels stimuleren de groei van gunstige darmbacteriën. Er bestaan verschillende soorten prebiotica. Inuline en inuline-achtige stoffen blijken in staat om de ontstekingsreactie die ontstaat ten gevolge van overgewicht te kunnen remmen.

Wanneer iemand overgewicht heeft, raakt het lichaam in een verhoogde staat van ontsteking. Eerder is al een relatie gevonden tussen overgewicht en een ontstekingsbevorderende samenstelling van de darmflora. Wetenschappers hebben daarom gekeken of de ontstekingsstaat in de darm verminderd kan worden door het gebruik van prebiotische vezels (prebiotica). Prebiotica zijn stoffen die door de gunstige bacteriën in de darm afgebroken worden. Hierbij worden korteketenvetzuren geproduceerd die belangrijk zijn voor de instandhouding van een gezonde darmwand en darmflora.

Inuline verbetert darmflora en ontstekingsgraad

Aan het onderzoek namen 24 volwassenen met overgewicht deel. De deelnemers slikten gedurende drie maanden 16 gram prebiotische vezels in de vorm van inuline of een placebo. De eerste week van het onderzoek namen de deelnemers 8 gram prebiotica of placebo in, om de darmen te laten wennen aan de toename van de hoeveelheid vezels en zo winderigheid en een opgeblazen gevoel te voorkomen. Naast het gebruik van prebiotica werden de deelnemers begeleid door een diëtist die voedingsadviezen gaf en lette op calorierestrictie. De mensen die prebiotica innamen, kregen daarnaast van de diëtist het advies om inulinerijke voedingsmiddelen te eten. Na drie maanden waren de ontstekingen in de darmen van de deelnemers die prebiotica hadden gebruikt met 50 procent afgenomen. Daarnaast hadden deze mensen significant meer gunstige bifidobacteriën in de darm dan de mensen die placebo hadden geslikt.

Gebruik van het prebioticum inuline, tezamen met een gezond voedingspatroon, kan ontstekingen door overgewicht helpen verminderen. De inname van prebiotica dient altijd rustig opgebouwd te worden om darmklachten zo veel mogelijk te voorkomen.

Bron: Eur J Nutr (2021)