Prikkelbaredarm- en chronisch vermoeidheidssyndroom gevolg van infectie

Chronische problemen zoals het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en anorexia nervosa konden weleens allemaal begonnen zijn met een infectie, aldus onderzoekers.
De infectie lijkt een auto-immuunreactie te veroorzaken waardoor er antilichamen worden geproduceerd tegen de lichaamseigen zenuwcellen, een verschijnsel dat meer vrouwen dan mannen treft. Gelijksoortige processen doen zich voor bij schildklierziekten, pernicieuze anemie (een vorm van bloedarmoede veroorzaakt door een vitamine B12-tekort) en myasthenia gravis (ernstige spierzwakte).
Onderzoekers van de Engelse universiteitsziekenhuizen van Morecambe Bay en Lacanster geloven niet dat het prikkelbaredarmsyndroom en gelijksoortige aandoeningen een psychische oorzaak hebben.
Zij achten een auto-immuunstoornis waarschijnlijker en deze komt tien keer zo vaak bij vrouwen voor als bij mannen. Bij vrouwen met anorexia werden antilichamen aangetroffen, PDS begint vaak na een periode van een darminfectie met diarree, en CVS kan het gevolg zijn van klierkoorts (de ziekte van Pfeiffer) of van virale hepatitis (leverontsteking).
Bron: Medical Hypotheses, 2016; 87: 40