Probeer eens tea tree-shampoo tegen roos

Uit onderzoek lijkt naar voren te komen dat mensen met roos hun hoofdhuid aanzienlijk gezonder kunnen maken door eens per dag het haar te wassen met een shampoo waar theeboomolie (tea tree oil) in zit.
In het betreffende onderzoek werden 126 mensen met roos willekeurig ingedeeld in twee groepen: de ene groep zou een maand lang dagelijks het haar wassen met een shampoo met 5 procent tea tree oil (Melaleuca alternifolia), de andere groep met dezelfde shampoo maar zonder tea tree oil. Aan het begin van de behandeling werd de aangedane hoofdhuid en de ernst van de roos beoordeeld. Na twee en vier weken onderzoek werd die beoordeling herhaald.
Na beide tijdsintervallen vielen de twee beoordelingen respectievelijk 28 en 23 procent minder ernstig uit bij de tea tree oil-behandeling, tegenover 13 en 3 procent bij de ‘controleshampoo’. Bovendien meldden de deelnemers aan het onderzoek die de theeboomolie gebruikt hadden, ten opzichte van de contgrolegroep een significante vermindering van jeuk (23 versus 12 procent) en vette hoofdhuid (26 versus 8 procent).6
Van tea tree oil was al bekend dat het werkzaam is tegen schimmels (vooral bij zwemmerseczeem), wat de voordelen die bij dit onderzoek werden gevonden kan verklaren. Er zijn experts die geloven dat de schimmel Pityrosporum ovale verantwoordelijk is voor sommige vormen van roos. In elk geval is het zo dat bij sommige, zij het niet alle, onderzoeken naar roos blijkt dat het ook goed reageert op andere antischimmelmiddelen zoals seleen(di)sulfide (Selsun), ketoconazol (o.a. Nizoral) en terbinafine (Lamisil). Er was echter maar één proefpersoon bij dit onderzoek bij wie de roos volledig verdween. Het is niet bekend of de oplossing geconcentreerder moet zijn of anders van samenstelling.
6 J Am Acad Dermatol, 2002; 47: 852-5