Probiotica halveren botverlies bij ouderen

Probiotische supplementen halveren de snelheid van het botverlies dat kan leiden tot osteoporose en fracturen. En dat zijn twee belangrijke gezondheidsproblemen naarmate we ouder worden, vooral voor vrouwen na de menopauze.

De supplementen zorgen ervoor dat de darm bevolkt wordt met ‘goede’ bacteriën, waarmee de darm onze gezondheid kan reguleren. Deze ontdekking zorgt voor een ‘paradigmaverschuiving’ in de manier waarop we onze botten beschermen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Göteborg in Zweden.

De meeste vrouwen van 80 jaar en ouder lijden aan osteoporose (broosheid van de botten), wat inhoudt dat de minste of geringste val een breuk kan veroorzaken. Er zijn geneesmiddelen op de markt waarmee osteoporose tot op zekere hoogte behandeld kan worden, maar die worden meestal pas voorgeschreven nadat het botverlies werd vastgesteld.

Vrouwen die minstens een jaar een probioticum innemen, vertonen echter slechts de helft van het botverlies van dat van vergelijkbare vrouwen die het supplement niet innemen, ontdekten de Zweedse onderzoekers.

Ze testten een poedervormig probioticum bij 90 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 76 jaar, die al een lage botmineraaldichtheid hadden. De helft van de vrouwen kreeg de actieve versie van het probiotische supplement, terwijl de rest een placebo-poeder kreeg. Na een jaar werden CT-scans gemaakt om de gezondheidstoestand van de botten in de onderbenen van alle vrouwen te meten. De scans lieten zien dat de vrouwen die probiotica innamen, de helft minder botverlies hadden dan de vrouwen die een placebo kregen.
Geen van de vrouwen die het probioticum innamen, kreeg last van bijwerkingen of schadelijke gevolgen.

Het is de eerste keer dat het effect van probiotica op de gezondheid van de botten bij mensen werd onderzocht, zeggen de onderzoekers. Tot nu toe werd alleen onderzoek gedaan met laboratoriummuizen.

De probiotica die in de studie werden gebruikt, bevatten Lactobacillus reuteri 6475, een bacterie die ook veel andere bewezen gezondheidsvoordelen biedt.

Bron: J Intern Med, 2018 Jun 21. doi: 10.1111/joim.12805